Oddzielne pomieszczenie służące jako spiżarnia w domu jest bardzo funkcjonalne. Pozwala ono na oszczędność miejsca, a przy tym wszystkie potrzebne produkty znajdują się zawsze pod ręką. Spiżarnia – jak urządzić? Przeczytaj nasze porady oraz zapoznaj się z innymi kwestiami, o których warto pamiętać, gdy zastanawiamy się nad tym, jak urządzić spiżarnię, w tym:
- O co musimy zadbać, zanim przystąpimy do projektowania spiżarni;
- Gdzie najlepiej wydzielić przestrzeń na spiżarnię w domu;
- Jak urządzić spiżarnię z odpowiednimi meblami i jak ją wykończyć
Zobacz również: Mała kuchnia – da się urządzić! Jak urządzić małą kuchnię?
Zapewnij odpowiednie warunki w spiżarni
Przed przystąpieniem do urządzenia spiżarni w domu koniecznością jest zadbanie o odpowiednie warunki w pomieszczeniu do przechowywania żywności. Zdecydują one o tym, które miejsce w naszym domu będzie najlepszym wyborem na to pomieszczenie. Kwestie, o których trzeba pamiętać to m.in. temperatura, wilgotność, odpowiednia wentylacja oraz izolacja od światła słonecznego.
Temperatura w spiżarni powinna się utrzymywać na poziomie ok. 10-15 stopni Celsjusza, a wilgotność powietrza na poziomie ok. 60%. Z tego powodu spiżarnię umieszczamy od północy, w miejscu bez okien i nie podłączamy do niej instalacji grzewczej.
Niezwykle kluczowa jest odpowiednia wentylacja w spiżarni. Zainstaluj oddzielny kanał wentylacyjny oraz nawiewnik w swojej spiżarni a będziesz w stanie utrzymać ją w higienicznym stanie i unikniesz problemów wynikających z niewystarczającej wymiany powietrza w pomieszczeniu.
Spiżarnia w domu – gdzie umieścić?
Najlepszym wyborem na umieszczenie spiżarni w domu jest przestrzeń jak najbliżej kuchni. Jest to najbardziej praktyczne rozwiązanie i pozwala na najszybszy dostęp do przechowywanych przedmiotów. Warto wykorzystać wnękę w ścianie, a w niej schować spiżarnię, zamiast decydować się na duże pomieszczenie. Spiżarnia wcale nie potrzebuje tak dużo miejsca aby była funkcjonalna. Podstawą jest pełne wykorzystanie przestrzeni wzdłuż ścian, najlepiej do samego sufitu. Spiżarnię łatwo ukryć za przesuwnymi drzwiami – są one dużo lepszym wyborem niż te zamykane w tradycyjny sposób.
A co, jeśli w kuchni nie jesteś w stanie zapewnić odpowiednich warunków dla spiżarni? Możesz spróbować również nieco bardziej w głębi domu. Jeśli nie masz zastosowania na przestrzeń pod schodami, to właśnie ona może się świetnie sprawdzić jako spiżarnia.
Jak urządzić spiżarnię w domu – meble i wykończenie
Spiżarnia – jak urządzić? Gdy mamy już zapewnione wszystkie kluczowe kwestie, jeśli chodzi o samo dostosowanie pomieszczenia na przechowywanie w nim żywności, można zacząć zastanawiać się nad jego wykończeniem. W spiżarni najlepiej sprawdzą się regały na wymiar, z którymi w pełni wykorzystamy ograniczoną przestrzeń. Warto, aby były one wytrzymałe oraz znosiły duży ciężar w postaci m.in. licznych słoików z przetworami. Można je dodatkowo przymocować do ścian w celu lepszego zabezpieczenia. Regały powinny być wykonane z tworzywa odpornego na wilgoć i łatwego w sprzątaniu np. zabezpieczonego drewna. To samo dotyczy podłogi w spiżarni – tutaj dobrym wyborem będą płytki ceramiczne.
Urządzając spiżarnię weź pod uwagę również odpowiednie oświetlenie. Zainstaluj lampy dające delikatne, punktowe światło, najlepiej skierowane na konkretne regały. Na koniec warto się zastanowić w jaki sposób należy składować same produkty. Otóż musimy mieć pewność, że wszystko, co trzymamy w spiżarni, jest szczelnie zamknięte. Warto zainwestować w oddzielne pojemniki na produkty sypkie, najlepiej szklane – w ten sposób zabezpieczymy je przed wilgocią czy owadami. Ponadto pomocą w przechowywaniu i utrzymywaniu porządku na regałach mogą być dodatkowe kosze wiklinowe czy ceramiczne pojemniki.